آشنایی با دعوای الزام به انجام تعهد

دعوای الزام به انجام تعهد به چه نحوی است؟
در تمامی قراردادهای ملکی اعم از خرید و فروش، اجاره، پیش فروش و همچنین مشارکت در ساخت، همیشه مجموعه ای از تعهدات متقابل وجود دارد که دو طرف بر عهده گرفته اند و ملزم به اجرای آن هستند. اگر هر یک از دو طرف از اجرای تعهدات خویش استنکاف نمایند، کسی که به نفع او تعهدی شده است می تواند از دادگاه الزام متعهد را به انجام تعهد ناشی از قرارداد مطالبه نماید.
بنابراین دعوا الزام به انجام تعهد، یک عنوان کلی است و شامل هر گونه تعهد قراردادی است و طیف وسیعی از تعهدات را در بر می گیرد. البته از آنجا که الزام به برخی تعهدات ناشی از قراردادهای ملکی، مانند تنظیم سند یا گرفتن پایان کار دارای احکام خاصی است، به صورت جداگانه در مطالب بعدی به آنها پرداخته خواهد شد.
در این دعوا کسی که تعهدی را بر عهده گرفته است، متعهد است و دادخواست بایستی به طرفیت ایشان به عنوان خوانده اقامه شود و کسانی که از این تعهدات نفع و سود می برند، متعهدُله نامیده می شود که به عنوان خواهان بایستی دادخواست را تقدیم کند.
در ضمن باید بدانیم که در دعوای الزام به ایفای تعهد، اگر تعهد مرتبط با املاک باشد، در دادگاه محل وقوع ملک رسیدگی می شود. پس از قطعیت رای اجراییه صادر و به محکوم علیه ابلاغ می شود تا نسبت به اجرای حکم، اقدام نماید. اگر متعهد به تعهد خود عمل نکند، اقتضای لزوم قراردادها اینست که کسی که تعهد به نفع او شده، بتواند متعهد را به اجرای تعهد وادار نماید. در نهایت اگر اجبار متعهد ممکن نشد، متعهدله می تواند به خرج خود تعهد را انجام داده و هزینه انجام تعهد را مطالبه نماید. در صورتیکه اجرای تعهد برای او مقدور نبود، می تواند از طریق نفر سومی تعهد را انجام دهد. در صورتیکه تعهد از طریق نفر سوم هم امکان پذیر نباشد، کسی که تعهد به نفع او شده می تواند اقدام به فسخ قرارداد نماید.
چند نکته مهم:
در تعهداتی که زمان انجام آن تعیین نشده، یکی از شرایط برای دادخواست الزام به ایفای تعهد، آنست که کسی تعهد به نفع شده، الزام به ایفای تعهد را از متعهد، مطالبه نماید. هر چند تقدیم دادخواست الزام، نوعی مطالبه است. اما به احتیاط نزدیک تر آنست که این کار قبلاً به وسیله اظهارنامه رسمی انجام شود.
اسبابی وجود دارد که موجب از بین رفتن تعهد می شود و به این دلیل، این دعوا بی وجه می شود. از جمله این موارد می توان به ابراء، تبدیل تعهد و تهاتر اشاره نمود.
ممکن است به خاطر عدم انجام تعهدات از سوی متعهد خسارت هایی به ذی نفع وارد شود. در اینصورت او حق دارد، ضمن تقدیم دادخواست الزام به ایفای تعهد و یا به صورت مستقل، جبران خسارت ناشی از تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده به او وارد شده است، بخواهد. در اینصورت دادگاه میزان خسارت را پس از رسیدگی، ضمن رعایت قانون، با جلب نظر کارشناس، تعیین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به طور مستقل و جداگانه، خوانده را به پرداخت خسارت ملزم می نماید. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت، میان دو طرف منعقد شده باشد، برابر آن رفتار خواهد شد. در غیر اینصورت با توجه به نوع و ماهیت تعهد، نحوه جبران خسارت تعیین می شود.
در صورتیکه در قرارداد، مبلغی به عنوان خسارت عدم انجام تعهد، تعیین شده باشد، در اینکه متعهدله می تواند به صورت همزمان اجرای تعهد و نیز خسارت عدم اجرای تعهد را مطالبه کند، بین قضات محترم اختلاف نظر است. البته امکان مطالبه نمودن همزمان اجرای تعهد اصلی و خسارت تاخیر در اجرای تعهد، وجود دارد.
سلام
در مورد قرادادهای فروش خودرو با دریافت کامل ثمن معامله و تحویل حداکثر ۳۰ روزه در اردیبهشت ماه سال ۹۷ و عدم ایفای تعهد فروشنده تا کنون متن دادخواست الزام به ایفای تعهد چطور باید تنظیم کنم؟
با تشکر
سلام
اگر وکیل دارید جای آن را هم با مشخصات ایشان تکمیل بفرمایید.
خواهان: خانم/ آقای …/ کد ملی: …/ آدرس: …
خوانده: شرکت … به نمایندگی آقای … بعنوان مدیرعامل/ شناسه ملی: …/ نشانی
وکیل: خانم/ آقای …/ کد ملی: …/ آدرس: …
خواسته: صدور حکم مبنی بر الزام خوانده به ایفای تعهد (تحویل مبیع یک دستگاه خودرو) و بدواً تقاضای صدور قرار تامین خواسته بانضمام خسارت تاخیر تادیه و هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل
دلایل: کپی مصدق قرارداد / اظهارنامه شماره …/ سند عادی/ وکالتنامه وکیل
با عرض سلام و خسته نباشید در سال ۹۱ با پدرم که صاحب شش دانگ زمین هست یک خانه دو واحدی احداث کردیم و در قبال مسکن و شهرسازی پدرم متعهد شد که پس از اتمام ساختمان یک واحد رو به بنده انتقال بده الان پدرم فوت نموده و من هم با مطالعه ای که از همین بیانات شما داشتم وکیل نگرفتم و شکایتی رو برای خواهان مبنی بر الزام به ایفای تعهد پدرم توسط وراث مطرح نمودم که در دادگاه رد شد .
با سلام و احترام
مخاطب گرامی!
مطلبی که شما پرسش خود را ذیل آن درج نمودهاید، مربوط به آشنایی با دعوای الزام به ایفای تعهد است، اما صرف مطالعهی یک مطلب، تضمینی برای پیروزی در یک دعوای حقوقی به هیچکس نمیدهد. درواقع، در برخی از موضوعات، مطالعهی یک یا چند مطلب میتواند به یک شخص کمک کند که او بتواند در دادگاه دعوایی را طرح کند، اما برخی از موضوعات دارای پیچیدگیهای خاص و ابعاد فراوانیاند و بدون مشورت حضوری با یک وکیل نمیتوان از عهدهی آنها برآمد. بهعنوان نمونه، اگر شخص مطلع از فرآیند طرح یک دعوا باشد، ولی در فرآیند طرح دعوا، دلیل محکمهپسندی برای اثبات ادعای خود نداشته باشد و یا اینکه نداند در چه مرحلهای باید آن را ارائه دهد، یقیناً حکم بر بیحقی او صادر خواهد شد. آگاهی از قانون و حق قانونی بسیار ضروری و ارزشمند است، ولی صرف آگاهی از موضوعات حقوقی دلیل بر این نیست که یک شخص میتواند در طرح دعاوی حقوقی نیز نتیجه موفقیتآمیز بگیرد. در این مطلب هم چنین ادعایی نشده است.
در خصوص پروندهی شما نیز اولاً مشخص نیست که حکم صادر شده است یا قرار، ثانیاً مشخص نیست که اگر قرار رد دعوا یا دادخواست یا قرار ابطال دادخواست صادر شده است، علت آن چه بوده است، ثالثاً هر حکم یا قراری که توسط دادگاه بدوی صادر میشود، قابل اعتراض است، رابعاً در بسیاری از موارد امکان طرح مجدد دعوا وجود دارد.
سلام من از بنکداری در خرم اباد خرید میکردم و روال کار این بود که ما نصف مبلغو براشون میزدیم و ایشون بار و میفرستاد و ما با ایشون تسویه میکردیم الان ما پولو زدیم اما ایشون نه جواب میدن و نه جوابگو تعهدشون به ما هستن راهنمایی میکنید من خودم گرگانم چه کار باید بکنم
سلام
دادخواست الزام به تحویل مبیع دهید