آسیبها و فرصتهای فضای مجازی برای کودکان

نشست تخصصی حقوق کودک با عنوان حقوق کودک و فضای مجازی با حضور سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه حقوق کودک و جمعی از اعضای شورای هماهنگی مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در وزارت دادگستری برگزار شد.
به گزارش پایگاه آموزشی مهداد از وزارت دادگستری، دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در ابتدای این نشست، طی بیاناتی ابراز داشت: سخن از فضای مجازی و حقوق کودک در حقیقت سخن از یک حوزه بسیار اساسی و مهم در دنیای امروز است و که بیشازپیش باید موردتوجه قرار گیرد.
اهمیت فضای مجازی برای کودکان
عباسی افزود: اگر از منظر حقوق بشری و حقوق شهروندی به این موضوع بنگریم باید اهمیت و جایگاه فضای مجازی برای کودکان را در زمره یکی از حقوق بنیادین و ذاتی آنها بپنداریم. همچنان که حق بر آموزش، حق بر سلامت و حق بر حیات از حقوق بنیادین آنهاست. حق کودکان در فضای مجازی نیز اهمیت بنیادین دارد.
محمود عباسی ادامه داد: این حق بنیادین کودکان است که بدانند چه اتفاقاتی در پیرامونشان میگذرد. ولی این کودک که به سن رشد و تمیز نرسیده و خودش قدرت تمیز سره از ناسره را ندارد باید توسط معلم، والدین و متولیان دولتش دسترسی به فضای سالم و پاک داشته باشد تا بتواند در فضای سالم تنفس کند و این حق کودک، وظیفه والدین، دولت و متولیان امر میباشد.
یک استاد دانشگاه در ادامه به تبیین فضای مجازی و حقوق کودک پرداخت و با ارائه آمار و اطلاعات مربوط به حضور کودکان در فضای مجازی خاطرنشان کرد: درصد بالایی از کودکان در جهان دسترسی به فضای مجازی دارند که این آمار در کشور ما نیز بسیار بالا میباشد و این اهمیت موضوع را نشان میدهد.
راهکارهای مقابله با آسیبهای فضای مجازی
حسینی برای حاضرین در مورد آسیبها و فرصتهای فضای مجازی سخن گفت و پیشنهادهایی را در رابطه با مقابله با آسیبهای فضای مجازی بهصورت زیر ارائه کرد:
۱- خود مراقبتی و کنترل بهوسیله خود کودک و گزارش موارد تضییع حقوق توسط خودشان
۲- کنترل از طریق والدین بر استفاده آنها از فضای مجازی
۳- کنترل و مدیریت استفاده از کودکان توسط گروههای ثانویه از قبیل معلمان و سازمانهای مردمنهاد و دولتی.
۴- اعمال فیلترینگ جامع و بازدارنده بر روی اینترنت کشور.
۵- استفاده از اینترنت پاک کودکان.